Ateljé TeBoon har över 50 års erfarenhet av vigselringar och förlovningsringar

Ringar för livets stora ögonblick!

Kärleksbevis kan glimma, vara klassiska, moderna, släta eller varför inte en blandning.  Det viktigaste är att ni älskar era ringar såsom ni älskar varandra. Vi på Ateljé TeBoon har ringar för såväl den lilla som den stora plånboken och en stor variation av material: guld, titan, silver, palladium, roséguld och platina samt ett spännande sortiment vackra ädelstenar. Vi använder endast återvunnet och konfliktfritt guld i vår smyckeproduktion. Vi använder självklart inga ädelstenar från konfliktområden utan alla våra ädelstenar är framtagna i enlighet med Kimberleyprocessen.

Vanliga metaller

Vigsel- och förlovningsringar tillverkas i flertalet olika metaller med olika för- och nackdelar. I denna guide väljer vi att fokusera på de vanligaste materialen.

Gulguld

Traditionellt sett är gulguld den mest populära metallen i förlovnings- och vigselringar. Det finns flera fördelar med gulguld, t.ex. är det ”enklare” att matcha med andra guldsmycken då det är den vanligaste guldfärgen. Den kräver även minst underhåll av alla guldfärger och är dessutom den mest allergivänliga. Tänk på att gulguld bör poleras och rengöras regelbundet för att behålla sin vackra glans.

Vitguld

Vitguld har de senaste åren kommit att bli väldigt populär bland förlovnings- och vigselpar. En fördel med vitguld är att den är legerad vilket gör den hårdare och mer tålig än många andra metaller. Vitguld kompletterar vita diamanter väldigt väl och bärs med fördel av dig som har en ljus eller rodnande hudton. Tänk på att du bör rodiera om dina vitguldsringar efter några års användande då de kan bli lätt ”gråaktiga” med tiden.

Roséguld

Roséguldet är idag en trendig guldfärg med en romantisk, röd-rosa färg. Ädelstenar med varmare färg gör sig mycket bra till roséguld då det plockar upp färgen väl. Roséguld håller bättre än både gul – och vitguld då det innehåller mer koppar, som är väldigt slitstarkt. Den höga kopparhalten bör däremot tas i beaktning för dig som är kopparkänslig.

Rödguld

Tillbaka i tiden var rödguld den allra vanligaste guldfärgen för guldsmycken i Sverige. Denna metall kräver inget underhåll och är även väldigt tacksamt att arbeta i för en guldsmed. Det är likt gulguld i sin styrka och form och behöver därmed poleras och rengöras regelbundet.

Platina

Denna metall är väldigt slitstark och mer hållbar samt tyngre än guld. Platina är vitare/ljusare än vitguld men den stora skillnaden är Platinas vikt. Platina är dessutom väldigt allergivänligt. Platina är ett mycket exklusivt material som ligger något högre i pris än guld.

Titan

Ett lätt, ädelt och hårt material som likt Platina är mycket allergivänligt. Titan är ett slitstarkt material som passar dig med ett hårt arbete som i vanliga fall sliter på dina handsmycken. Färgen på titan är något gråare än t.ex. Platina och vitguld. Se gärna våra platinakollektioner från 3D Titanium.

Kvinnans bästa vän är diamanter

Aldrig någonsin har det varit så hett med ädelstenar i kärleksringar. Säkert har vårt kungahus spelat en stor roll i den trenden. Och visst passar glamour bra ihop med ett bröllop eller förlovning!

Vad kostar en förlovningsring?

Det finns ett flertal gamla sägner gällande vad en förlovnings- eller vigselring bör kosta då ringen förr i tiden sågs som en slags försäkring för kvinnan om hon skulle bli lämnad. Så är det inte idag och framförallt inte i Sverige. Priserna på vigsel- och förlovningsringar varierar i oändlighet och vad som bestämmer priset är baserat på ett antal olika faktorer.

Vad dina ringar kostar beror på val av modell, metall, vikt och antal ädelstenar samt storlek på ringen. En slät ring i guld kan man få för några tusenlappar och uppåt medans en alliansring med diamanter generellt sett varierar från ca 8 000 – 30 000 kronor. Vi hjälper er självklart att hitta ett alternativ som passar er smak och plånbok.

Det finns knep för att uppfylla drömmen om en diamantring även med en begränsad budget då vi kan anpassa diamanternas kvalitet för att på så sätt få mer för pengarna.

Priserna för en solitärring (enstensring) varierar framförallt beroende på storlek av sten, men börjar generellt sett på ca 10 000 kronor och uppåt.

Använd gärna guld som betalning. Om du har guld som du inte använder så tar vi gärna emot det som betalning av dina nya smycken. Kontakta oss för aktuellt guldpris på [email protected]

Vilken typ av vigsel- och förlovningsring ska vi välja?

Detta är förstås en fråga med många individuella svar. En viktig faktor att ta hänsyn till är er budget. Vad är rimligt för er att spendera på vigsel- och förlovningsringar? Ni bör även ta hänsyn till er sysselsättning och fritid. Ett praktiskt yrke och aktiv fritid leder er in på mer tåliga ringar, dels utifrån slitagesynpunkt men även vad som är bekvämt att bära. Sist men inte minst, ska ni självklart fundera över vad ni tycker är snyggt och vad ni föredrar – ni ska trots allt, förhoppningsvis, bära ringarna resten av livet.

De Svenska trenderna för vigsel- och förlovningsringar går mer och mer mot de amerikanska traditionerna, där man friar med en solitärring och väljer en slät eller alliansring som vigselring.

Bra att tänka på redan från början är att matcha förlovningsringen med vigselringen. Vill ni ha samma metall på båda ringarna? Eller föredrar ni kontrasten mellan olika metaller? Exempelvis vit- och gulguld.

Hur bestämmer vi djupet och bredden på ringarna?

Här spelar komforten en stor roll. En bredare ring till mannen är många gånger att föredra då den passar bättre på en större hand. Det blir snyggt och stiligt. Om du har små händer rekommenderar vi en något smalare ring för bästa komfort. Om ni väljer en smalare förlovningsring kan ni därefter välja en något bredare vigselring och vice versa. Vad gäller djupet är det viktigt att förlovningsringen och en eventuell vigselring är ungefär lika djupa, detta för att många vill att de ska kunna ligga dikt an utan att någon glipa uppstår.

Designa era egna drömringar – eller i samråd med oss?

Dina ringar ska du bära varje dag så det är viktigt att du älskar din ring från första stund.  Det är viktigt att den känns bekväm och passar ditt finger, men lika viktigt är att den passar din personlighet.  Vänd er med trygghet till oss – vi är tre gyllene generationer guldsmeder som tillsammans har över 100 års yrkeserfarenhet som kan förverkliga era drömmar!

Vad ska vi tänka på vid köp av förlovningsring?

Några punkter som vi tycker är viktigt att tänka på är:

  • Ha en långsiktig plan för dina ringar. Förhoppningsvis ska du bära din ring resten av ditt liv, välj därför en ring av hög kvalitet.
  • Tänk igenom vad ni har för budget för era ringar. Detta hjälper er i rätt riktning.
  • Hur ser er vardag ut? Välj ringar som inte begränsar er i jobbet eller på fritiden.
  • Ha din framtida vigselring i åtanke redan vid val av förlovningsring för att enkelt matcha material och mått.

Ateljé TeBoons  egen kollektion av vigselringar och starka varumärken

Förutom våra egendesignade vigselringar och förlovningsringar hittar ni starka varumärken som George Jensen, Efva Attling, Schalins och Engelbert

Vi bjuder på gravyr och puts

Gravyren i alla våra guldringar bjuder vi på (värde från 350). Köper ni en vigselring så bjuder vi på puts och gravyr av era förlovningsringar (värde från 650) så att alla ringarna glänser och är som nya till er stora dag.

Överraska med en morgongåva!

Till henne eller varför inte till honom! En morgongåva är ett ytterligare kärleksbevis som det är lätt att glömma i alla andra viktiga bestyr. Hos oss finner du fina och läckra morgongåvor för både henne och honom.

Välkommen till vår butik vid Stora Torget i Nyköping!

Ni står förmodligen inför ert viktigaste smyckesval någonsin. Ett kärleksbevis som ska klä er för livet. Vi rekommenderar er att boka ett möte hos oss i ateljén för att tillsammans komma fram till just era drömringar. Men självklart är ni också välkomna för ett spontanbesök! Låt er inspireras av oss – vi förverkligar era drömmar för de stora ögonblicken i livet!

E-post: [email protected]
Tel: 0155-21 80 05

Öppettider i butiken
Mån-Fre: 10.00-18.00
Lör: 10.00-15.00